Athensvoice - Κάτι Θαυμάσιο Συμβαίνει στο Ελληνικό Κρασί
Κείμενο της Νενέλας Γεωργελέ - 22/02/2017
«... Το κρασί οι Έλληνες πολύ το αγαπούν. Κι αν μέχρι πριν λίγα χρόνια η απόλαυση στρεφόταν αποκλειστικά στις ξένες ετικέτες, σήμερα μπορούμε με σιγουριά να δηλώσουμε πως οι έλληνες παραγωγοί συναγωνίζονται σε γνώσεις και τεχνολογία τους ξένους, ενώ τα ελληνικά κρασιά βελτιώνονται με γοργά βήματα κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως μέσα στην κρίση τα ελληνικά οινοποιεία αυξήθηκαν από 400-500 σε περίπου 1.200! Κι έχουμε κι ακόμα καλύτερα… Παλιότερα οι έλληνες οινοποιοί προτιμούσαν τις διεθνείς ξακουστές ποικιλίες, ενώ τώρα είναι οι ντόπιες παλιές και ξεχασμένες που αναβιώνουν δίνοντας θαυμάσια κρασιά. Υπάρχουν κάποιες ήδη διεθνώς αναγνωρισμένες, οι επονομαζόμενες και «πρεσβευτές», σειρά όμως παίρνουν κι άλλες, λιγότερο γνωστές αλλά το ίδιο δυναμικές.
Νέοι Έλληνες στο αμπέλι
Ζουν στα πιο υπέροχα μέρη και παράγουν μοναδικά κρασιά με μεράκι, τεχνογνωσία και πάθος, που αναβλύζει μόλις ο φελλός βγει απ’ το μπουκάλι. Το οινοποιείο Κιντώνη, που απλώνει τα αμπέλια του στα χωριουδάκια της ορεινής Αιγιάλειας, έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς. Ο Γιώργος Κιντώνης είναι χημικός με ειδίκευση στην οινολογία, ενώ η Αγγελική Κιντώνη ασχολείται με το marketing και τις πωλήσεις. «Η Premium σειρά μας είναι από διεθνείς γνωστές ποικιλίες, όπως Sauvignon Blanc, Viogner, Pinot Noir, Gewurztraminer, Syrah, Merlot, ενώ από τις ελληνικές δουλεύουμε Λαγόρθι, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο. Από την παραγωγή μας το μεγαλύτερο μέρος εμφιαλώνεται με τις ελληνικές ποικιλίες, όμως μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και με τις διεθνείς – το Syrah Κάβα παλαιωμένο 24 μήνες σε γαλλικό βαρέλι είναι η “ναυαρχίδα” μας. Ήδη εξάγουμε το 60% της παραγωγής. Στους ξένους αρέσει το τίμιο προϊόν, το κρασί δηλαδή που έχει αξιόλογη σχέση ποιότητας-τιμής. Και εδώ όμως ο κόσμος έχει στραφεί στο κρασί, που είναι και οικονομικότερο από οποιοδήποτε άλλο αλκοόλ. Ως νέοι παραγωγοί παρακολουθούμε τις διεθνείς εκθέσεις, έχουμε αλλάξει το εικαστικό στις ετικέτες μας σε πιο μοντέρνες γραμμές, θέλουμε να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία που έχουμε συνεχώς από το 1952. Η φιλοσοφία μας είναι να πάμε ακόμη πιο ψηλά, αλλά και να προσφέρουμε κρασιά που να μην έχουν απαγορευτικές τιμές ώστε κάποιος να μπορεί να τα χαρεί στο καθημερινό του τραπέζι...»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο athensvoice.gr